Informacije

O zlatu

Zlato je metal žute boje, koje se pri izradi nakita legira sa drugim metalima. Finoća zlata označava se u karatima i predstavlja procenat zlata u leguri (585/1000). Pri legiranju zlato možemo dobiti i u beloj ili roze (pink) nijansi. Za izradu nakita najčešće se koristi 14k zlato koje sadrži 58,5% zlata u leguri (585/1000). Ređe se u prodaji mogu naći i legure zlata od 18 karata koje sadrži 75% zlata (750/1000). Zlato se ne menja na vazduhu tj ne oksidiše. Ne reaguje ni na jednu kiselinu.

O srebru

Srebro se ubraja u plemenite metale, javlja se u svetlo sivo-beloj boji, mekano je, rastegljivo i lako kovno. Od davnina se koristilo za izradu nakita i novčića u različitim čistoćama. Današnji standard u proizvodnji srebrnog nakita je legura koja sadrži 92,5% srebra ili 925/1000. Pri završnoj obradi može se rodinirati radi dodatne zaštite.

Korekcija vašeg nakita

Korekcija podrazumeva bilo kakvu vrstu izmene na već postojećem predmetu. Korekcija može biti izvršena bez potrebe da se predmet ponovo izrađuje dok u nekim situacijama korekcija nije moguća te je potrebna izrada novog predmeta. To je najčešće u slučajevima kada burme ili prstenje imaju različite šare, motive ili cirkone.

Otkup zlata

Zlato treba prodavati u zlatarskim radnjama, koje poseduju baždarene vage, koje se proveravaju na godinu dana koje moraju biti tačne, zbog kontrola inspekcija, a ne u ne proverenim objektima.